Zupa cebulowa z pieczonej cebuli

zupa_cebulowa_z_pieczonej_cebuli_01

SKŁADNIKI

2 – 4 PORCJE
  • 5 średniej wielkości cebul
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 litr bulionu (np. drobiowo-wołowego lub wołowego, ewentualnie jarzynowego)
  • czerstwa bagietka lub chleb na zakwasie (świeże pieczywo należy najpierw opiec w tosterze lub piekarniku)
  • ok. 150 g żółtego sera

Opcjonalnie: 4 łyżki brandy i 2 łyżeczki sosu worcestershire

PRZYGOTOWANIE

  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Cebule obrać i pokroić na plasterki. Włożyć do żaroodpornego garnka, dodać masło, oliwę, tymianek. Posolić i wymieszać. Przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika. Piec przez 1 godzinę, w międzyczasie cebule raz przemieszać. Wysunąć z piekarnika, wymieszać i piec dalej przez ok. 1 i 1/2 godziny tym razem pod lekko uchyloną pokrywą. Po tym czasie cebula powinna być już brązowa.
  • Postawić garnek na kuchence, wlać brandy jeśli używamy i mieszając odparować. Wlać gorący bulion i zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut. Zupę doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz opcjonalnie sosem worcestershire.
  • Zupę przelać do żaroodpornych miseczek, na wierzchu położyć pokrojone pieczywo, posypać tartym serem i zapiekać przez ok. 3-5 minut lub do czasu aż ser się lekko zrumieni, w piekarniku z włączoną funkcją opiekacza/grilla lub ustawionego na 230 stopni C. Jeśli nie mamy pojedynczych naczynek, grzanki można też zapiec w garnku z zupą.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Kuchnia francuska. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *