Składniki:
Podwójnie oszukany amerykański hamburger
- 1 gruby plaster mięsa z łopatki wieprzowej
- sól, pieprz
- 1 roztrzepane jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
- 1 bułka kajzerka
- ketchup
- musztarda
- 1 plaster sera żółtego
- liść sałaty lodowej (można zastąpić kapustą pekińską :D)
- kilka plastrów cebuli
- kilka plasterków pomidora
- trochę pokrojonej, czerwonej papryki
- 1 łyżka kukurydzy
Sposób przygotowania:
Podwójnie oszukany amerykański hamburger
Mięso umyć, osuszyć, a następnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Przyprawione mięso obtoczyć najpierw w jajku, następnie w bułce tartej i ponownie w jajku i w bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym.Kajzerkę przekroić na pół. Posmarować obie części ketchupem. Na dolnej części bułki ułożyć sałatę, kilka plastrów pomidora, cebuli, paprykę oraz pół łyżki kukurydzy. Na kukurydzę położyć usmażonego kotleta. Mięso posmarować musztardą. Na mięso wyłożyć ponownie plastry pomidora, cebulę, paprykę, resztę kukurydzy oraz plaster sera żółtego. Całość przykryć górną częścią kajzerki wysmarowanej wcześniej ketchupem. Podawać, np. z majonezem, sosem czosnkowym. Smacznego!