Pierogi z kapustą i grzybami

224479

Składniki

Na ciasto:

  • 4 szklanki maki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oleju
  • ok. 2 szklanek ciepłej wody

Na farsz:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • ok. 30 dag suszonych grzybów
  • 2 średniej wielkości cebule
  • olej lub masło do podsmażenia cebuli
  • sól
  • pieprz

    Sposób przygotowania

    Zobacz przepis na pierogi z kapustą i grzybami!

    1. Grzyby opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin.
    2. Ugotuj w tej samej wodzie (ok. 15 minut), odsącz i drobno posiekaj. Wodę pozostaw.
    3. Kapustę odciśnij z płynu.
    4. Drobno pokrojoną cebulę przesmaż na złoty kolor na tłuszczu.
    5. Przełóż do garnka, dodaj posiekaną kapustę i grzyby, zalej wodą z grzybów i duś na małym ogniu do odparowania całej wody.
    6. Dopraw solą i pieprzem.
    7. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól i olej.
    8. Stopniowo dolewając ciepłą wodę wyrabiaj ok. 15 minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
    9. Przykryj je ściereczką.
    10. Ciasto wałkuj partiami na placki, wykrawaj kółka, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.
    11. Gotuj w osolonej wodzie ok. 3-5 minut.
    12. Podawaj z podsmażoną cebulą.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Kuchnia polska. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *