Lasagne z mięsem mielonym

Lasagne_bolognese

Składniki

  • 1 opakowanie oryginalnego włoskiego makaronu lasagne
  • 100 gramów tartego parmezanu
  • po 250 gramów mięsa mielonego wieprzowego i wołowego z łopatki
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • świeże listki bazylii
  • sól morska i pieprz świeżo zmielony w moździerzu
  • zioła prowansalskie
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Sekretem lasagne jest oczywiście sos beszamelowy, który sporządzam z następujący sposób. 100 gramów masła rozpuszczam w rondelku, po roztopieniu dodaję 3 łyżki przesianej mąki i cały czas mieszając, uzyskuję zasmażkę. Potem dolewam 500 ml mleka, chwilę mieszam i dodaję sól i szczyptę gałki muszkatołowej. Sos mieszam, aż zgęstnieje. Uważam, aby nie przypalić sosu. Na patelni zeszklić cebulki na oliwie, a następnie podsmażyć mięso, aby się zarumieniło. Potem wymieszać go z cebulką i dodać koncentrat pomidorowy, czosnek i przyprawy i dusić przez parę minut. Makaron wrzucam na wrzątek i gotuję przez 3 minutki, a potem dochodzi już w piekarniku. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i układać makaron, sos boloński z mięsem, beszamel, do wyczerpania składników, na wierzch daję sos beszamelowy i parmezan i piekę przez 35-40 minut.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Kuchnia włoska. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *