Składniki
- 1 opakowanie oryginalnego włoskiego makaronu lasagne
- 100 gramów tartego parmezanu
- po 250 gramów mięsa mielonego wieprzowego i wołowego z łopatki
- 2 małe cebule
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- świeże listki bazylii
- sól morska i pieprz świeżo zmielony w moździerzu
- zioła prowansalskie
- 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Sekretem lasagne jest oczywiście sos beszamelowy, który sporządzam z następujący sposób. 100 gramów masła rozpuszczam w rondelku, po roztopieniu dodaję 3 łyżki przesianej mąki i cały czas mieszając, uzyskuję zasmażkę. Potem dolewam 500 ml mleka, chwilę mieszam i dodaję sól i szczyptę gałki muszkatołowej. Sos mieszam, aż zgęstnieje. Uważam, aby nie przypalić sosu. Na patelni zeszklić cebulki na oliwie, a następnie podsmażyć mięso, aby się zarumieniło. Potem wymieszać go z cebulką i dodać koncentrat pomidorowy, czosnek i przyprawy i dusić przez parę minut. Makaron wrzucam na wrzątek i gotuję przez 3 minutki, a potem dochodzi już w piekarniku. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i układać makaron, sos boloński z mięsem, beszamel, do wyczerpania składników, na wierzch daję sos beszamelowy i parmezan i piekę przez 35-40 minut.